1. Makaronat.
Mund të pyesni shumicën e amerikanëve dhe është e sigurt që shumica e tyre hanë makarona edhe kur i nënshtrohen një diete të rreptë. Ato njihen si një ushqim kryesor italian, që ka arritur popullaritetin në mbarë botën dhe ka pushtuar kontinentet e tjera si Azia dhe Amerika. Edhe pse mund të mos jetë një ushqim kryesor në kontinentet e tjera, makaronat pëlqehen për një drekë apo darkë të shkëlqyer. Makaronat i referohen çdo gjëje të bërë nga mielli, mielli i grurit apo i misrit. Llojet e gatimit të makaronave vijnë gjithashtu në metoda dhe përbërës të larmishëm në përzierje.
2. Oriz.
Nuk është një surprizë që shumica e vendeve aziatike kanë orizin si ushqimin kryesor të tyre. Rajone të tilla si Kina, India, Indonezia, Singapori dhe Malajzia e preferojnë më shumë. Të gjitha këto njihen gjerësisht për gamën e tyre të gjerë të gatimit të orizit, nga orizi i thjeshtë deri në lloje të tjera gatimesh.
Vendet bujqësore zotërojnë disa nga fushat më të mëdha të orizit në botë. Sot, orizi kaf dhe orizi i zi, tregtohen në shoqërinë perëndimore për shkak të përfitimeve të tij të shumta për shëndetin. Japonezët përdorin orizin ngjitës për të bërë shijen e tyre autentike dhe për disa aziatikë, orizi është zgjedhja alternative e ushqimit të tyre kryesor.
3. Pica.
Pavarësisht se si e hani picën tuaj, ky ushqim është një nga pjatat më të përdorura në botë. Një ushqim nga Italia, pica, në të vërtetë mund të hahet në çdo vakt. Llojet e picave janë të larmishme, për sa i përket përbërësve, dhe është një nga ushqimet më të modifikuara në botë. 13% e amerikanëve hanë pica çdo ditë, për të mos përmendur vendet e tjera jashtë shteteve që i kanë bërë picat si snack-un e tyre. Nga Calzone në Napolitane, pica është po aq e famshme sa akullorja në radhën e ëmbëlsirave. Amerikanët konsumojnë mesatarisht 300 në ditë. Pica, dikur ishte një pjatë mbretërore që shërbehej vetëm gjatë rasteve zyrtare. Mund ta hani me manaferra ose thjesht me kërpudha, proshutë dhe djathë. Në të vërtetë, ju mund ta hani me çdo gjë, edhe pa salcën e domates. Lehtësia dhe shpërndarja e shpejtë, mund të jetë arsyeja pse pica fitoi popullaritet si një anije rakete në hapësirë.
4. Pula.
Mund të bëni gjithçka me të, duke e bërë atë një ushqim universal që mund të konsumohet në çdo kohë. Ndërsa njerëzit filluan të shqetësoheshin më shumë për shëndetin e tyre, mishi i pulës filloi të merrte tryezën e ngrënies. Gjatë 15 viteve të fundit, konsumi i pulave është rritur. Mishi i pulës është në vendin e parë në listën e mishit të preferuar, madje edhe para viçit. Nuk është e sigurt nëse mishi i pulës është më i shijshëm apo është thjesht se mishi i pulës është më pak i kushtueshëm se sa vici. Mund ta gatuani edhe për çdo vakt. Për më tepër, mishi i pulës është më i shëndetshëm se sa mishi i kuq. Si një mundësi më e mirë nga perspektiva e shëndetit dhe financave, njerëzit drejtohen te mishi i pulës për ushqime të ndryshme dhe blejnë shumë nga dyqanet lokale.
5. Veza.
Si një produkt i pulës, për të cilin nuk do ta dimë kurrë kush erdhi i pari apo i dyti, veza është një ndër ushqimet më popullore në botë. Ideja për të bërë një vezë të thjeshtë të fërguar për mëngjes është ajo që e bën atë shumë të famshme. Nga lindja në perëndim, njerëzit përdorin vezë si përbërësit e tyre ushqimorë për pjatat e shumta. Gjithashtu, është një përbërës kryesor për tortat dhe ëmbëlsirat. Për shkak të përdorimit të gjërë të vezëve, plus përfitimet që ofron, veza renditet si një nga ushqimet më të dobishme për shëndetin tuaj. Ka njerëz që kanë alergji ndaj vezëve, por pavarësisht kësaj veza ka arritur të ruajë popullaritetin e saj.
6. Spinaqi.
Është pak e çuditshme që spinaqi është pjesë e listës, duke marrë parasysh se ne jemi shumë larg nga koha e përdorimit të Popey Marinari për super-fuqi. Sidoqoftë, Popeye u përdor si një burim për të ndihmuar në shitjen e spinaqit për shkak të faktit se ai do ta përdorte atë për t’u bërë i madh dhe i fortë. Kjo i bëri fëmijët që në moshë të vogël të besonin se kishin nevojë për atë, që të rriteshin të shëndetshëm. Spinaqi mund të shtojë shumë përfitime shëndetësore dhe përmban vitamina të ndryshme. Për më tepër, mund të përzihet me përbërës të tjerë për mbushjen e picave, mbushjen e byrekut ose thjesht të kavardisur në tigan me qepë. Shumë receta gjithashtu inkurajojnë përdorimin e spinaqit për të zëvendësuar përbërës të tjerë në listë. Gjithashtu, për shkak të aftësisë për ta rritur atë në vende të ndryshme, mund të gjeni spinaq në të gjithë botën. Kjo e bën aksesin shumë më të lehtë dhe kështu, e bën atë një ushqim popullor për t’u konsumuar.
7. Akullorja.
Akullorja është ëmbëlsira që duam më shumë. Që nga fëmijëria deri në moshën madhore, kush është ai që nuk e pëlqen një lugë akullore? Sidoqoftë, nuk janë vetëm amerikanët ata që konsumojnë këtë ushqim të shkëlqyer. Akullorja është ëmbëlsira më e njohur në botë dhe shumë qendra ofrojnë trajtimin e ëmbël në shije dhe stile të ndryshme. Gjithashtu, është një ëmbëlsirë e lirë, ndryshe nga tiramisu apo tortat. Natyra e ftohtë e akullores është ajo që e bën atë produktin më të shitur në stinën e nxehtë të verës, kudo në botë. Çdo vend ka karakterin e vet unik të modifikimeve të akullores. Vetëm italianët kanë marrë një akullore shumë të ëmbël që e quajnë Gelato. Trendi në Itali me llojin e tyre të akullores u bë shumë i njohur, duke e bërë kështu një produkt të shitur në të gjithë botën. Versione të akullores njihen gjithashtu si “Ice Ice Italian”.
8. Ushqimi kinez.
Ushqimi kinez është i njohur jo vetëm në vendet aziatike, por edhe në Amerikë. Ushqimi japonez është në këtë kategori, por kinezët duket se janë më të aftë. Ju mund të gjeni elemente ushqimesh kineze në tregjet e të gjithë botës. Kjo nuk është një surprizë pasi popullata kineze tejkalon çdo etni tjetër kur bëhet fjalë për emigrantët. Ju mund të gjeni një qytet kinez pothuajse kudo në botë, madje edhe në një vend jo-kinez si Anglia. Nisur nga ky fakt, ushqimi bëhet një kulturë që çdo emigrant sjell në destinacionin e tyre.