Fillerët dhe botoksi: çfarë duhet të dini

Çfarë janë trajtimet estetike?

Trajtimet estetike janë procedura jo kirurgjikale që kanë për qëllim përmirësimin e pamjes së jashtme të individit. Këto trajtime ndihmojnë në reduktimin e rrudhave, dhënien e volumit fytyrës dhe përmirësimin e strukturës së lëkurës. Në dallim nga kirurgjia plastike, trajtimet estetike janë më pak invazive dhe kanë një periudhë rikuperimi shumë më të shkurtër. Trajtimet më të njohura përfshijnë botoksin dhe fillerët, të cilat ofrojnë rezultate të dukshme dhe natyrale pa nevojën e ndërhyrjeve kirurgjikale. Këto procedura janë bërë gjithnjë e më popullore falë efektivitetit dhe sigurisë së tyre.

 Trajtimet estetike

Llojet e trajtimeve estetike

Ekzistojnë disa lloje të trajtimeve estetike, të cilat variojnë nga procedurat për reduktimin e rrudhave deri te ato për shtimin e volumit në zona specifike të fytyrës. Botoksi dhe fillerët janë dy nga trajtimet më të kërkuara dhe më të përdorura. Botoksi përdoret kryesisht për të relaksuar muskujt që shkaktojnë rrudha, ndërsa fillerët përdoren për të mbushur dhe formuar zona të ndryshme të fytyrës. Këto trajtime ofrojnë një alternativë të sigurt dhe efektive për ata që kërkojnë të përmirësojnë pamjen e tyre pa ndërhyrje kirurgjikale.

Çfarë është botoksi?

Botoksi është një proteinë e përftuar nga bakteria Clostridium botulinum. Ajo përdoret gjerësisht në fushën e estetikës për të reduktuar rrudhat dhe linjat e mimikës në fytyrë. Botoksi vepron duke bllokuar sinjalet nervore që çojnë në kontraktimin e muskujve, duke rezultuar në relaksimin e tyre dhe një pamje më të lëmuar të lëkurës. Procedura është e shpejtë dhe efektet fillojnë të shfaqen brenda disa ditësh, me rezultate që zgjasin disa muaj. Botoksi është veçanërisht efektiv për trajtimin e rrudhave të ballit, rreth syve dhe midis vetullave.

 Botoksi per rrudhat

Botoksi dhe hiperidroza

Hiperhidroza, gjendja e transpirimit e tepërt, mund të trajtohet me sukses duke përdorur botoksin. Botoksi përdoret për të bllokuar sinjalet nervore që shkaktojnë transpirimin e tepërt në zonat e prekura të trupit si duart, këmbët, dhe aksillat. Procedura është e thjeshtë dhe efektet shfaqen brenda disa ditësh pas injektimit. Botoksi vepron duke paralizuar përkohësisht muskujt e përfshirë në prodhimin e djersës, duke ofruar një zgjidhje efektive dhe të shpejtë për pacientët me hiperhidrozë rezistente ndaj trajtimit të tjerë. Kjo metodë siguron një rikuperim të shkurtër dhe efekte të qëndrueshme për disa muaj.

 Botoks per hiperidrozen

Bruksizmi dhe gummy smile

Bruksizmi dhe gummy smile janë dy probleme, fatmirësisht, mund të trajtohen me sukses përmes përdorimit të botoksit. Bruksizmi, e njohur edhe si përplasje e pavullnetshme e dhëmbëve, mund të shkaktojë dëmtime serioze të dhëmbëve dhe mukozës orale. Injeksionet e botoksit përdoren për të relaksuar muskujt që përgjegjës për këtë sjellje, duke ndihmuar në zvogëlimin e brishtësisë dhe në mbrojtjen e shëndetit dental. Nga ana tjetër, gummy smile është kur lëkurën e tepërt të tërheqet lart, duke zbuluar një pjesë të madhe të gingivave. Trajtimi me botoks ndihmon në zvogëlimin e kësaj teprice, duke e bërë buzën të duket më harmonike dhe tërheqëse. Këto trajtime ofrojnë jo vetëm një zgjidhje efektive, por dhe rezultate të shpejta dhe të qëndrueshme, të cilat shumë shpejt do t’ju kthejnë vetëbesimin.

 botoks per buruksizmin

 bruksizmi

Botoksi dhe efektet anësore

 • Skuqje dhe ënjtje në vendin e injektimit. Shpesh janë të përkohshme dhe zhduken pas disa orësh ose ditësh.
 • Dhimbje ose ndjesi shpimi gjilpëre. Kjo mund të ndodhë në vendin e injektimit dhe zakonisht kalon shpejt.
 • Kokëdhembje. Disa pacientë përjetojnë kokëdhembje pas trajtimit, e cila zakonisht është e përkohshme.
 • Lodhje. Disa njerëz ndihen të lodhur pas injektimit të botoksit.
 • Dobësi muskulore. Në raste të rralla, mund të ndodhë dobësi e përkohshme në muskujt përreth zonës së trajtuar.
 • Ptosis (rënie e qepallës). Një efekt anësor i rrallë, por i mundshëm, që zakonisht kalon brenda disa javësh.
 • Vizion i turbullt ose probleme me shikimin. Shumë rrallë, botoksi mund të ndikojë në muskujt rreth syve.
 • Thatësi ose tepri e lotimit të syve. Mund të ndodhë pas injektimit në zonat pranë syve.
 • Reaksione alergjike. Shumë rrallë, mund të ndodhin reaksione alergjike që përfshijnë kruarje, skuqje, ose ënjtje të rëndë.
 • Nauze. Disa pacientë mund të përjetojnë nauze pas trajtimit.
 • Vështirësi në gëlltitje ose frymëmarrje. Kjo është një efekt anësor i rrallë, por i rëndësishëm, që kërkon vëmendje mjekësore të menjëhershme.

 Rezultat botoks KEIT 1ezultat botoks KEIT 2ezultat botoks KEIT 3

Sa kushton botoksi?

Çmimi i botoksit varion në bazë të disa faktorëve, përfshirë zonën gjeografike, klinikën dhe sasinë e përdorur. Në KEIT, çmimet e botoksit variojnë nga 100-400 euro, në varësi të sasisë së përdorur. Përpara trajtimit, kryhet gjithmonë një konsultë me mjekun specialist për të përcaktuar zonat dhe sasinë që nevojitet. Për të patur një rezultat sa më të mirë, është e nevojshme që të kryhet një bisedë e hapur me mjekun gjatë konsultës dhe të ndiqen me përpikmëri këshillat e tij. Zgjedhja e mjekut është shumë e rëndësishme; ai duhet të jetë i specializuar dhe i certifikuar. Shpesh ndodh që trajtime të tilla të aplikohen në klinika të vogla nga persona të paautorizuar dhe me produkte jo cilësore, çka mund të shkaktojë probleme dhe deformime serioze. Për këtë arsye, është thelbësore që trajtimi të kryhet nga një profesionist i kualifikuar në një klinikë të besuar.

 Botoks KEIT

Çfarë janë fillerët?

Fillerët janë substanca që injektohen nën lëkurë për të dhënë volum dhe për të mbushur rrudhat. Fillers më të përdorur janë ata me bazë acid hialuronik, një substancë natyrale që gjendet në trup dhe që ndihmon në hidratimin dhe volumin e lëkurës. Fillerët përdoren për të riformuar buzët, mollezat dhe pjesë të tjera të fytyrës. Ata mund të përdoren gjithashtu për të mbushur rrudhat nasolabiale dhe linjat e thella rreth gojës. Procedura është e shpejtë dhe efektet janë të dukshme menjëherë pas injektimit, me rezultate që zgjasin nga disa muaj deri në një vit ose më shumë, në varësi të llojit të fillerit të përdorur.

 Filler

Filler në buzë

Fillerët në buzë janë shumë të popullarizuar dhe përdoren për të shtuar volum dhe për të përmirësuar formën e buzëve. Acid hialuronik është një nga materialet më të përdorura për këtë qëllim, pasi ofron rezultate natyrale dhe është i sigurt për përdorim. Injektimi i fillerit në buzë mund të ndihmojë në korrigjimin e asimetrisë, shtimin e volumit dhe përmirësimin e konturit të buzëve. Procedura është e shpejtë dhe e thjeshtë, dhe rezultatet janë të dukshme menjëherë pas trajtimit, me pak ose aspak kohë rikuperimi.

 Rimodelimi i buzeve me filler rezultat KEIT 1 Rimodelimi i buzeve me filler rezultat KEIT 2 Rimodelimi i buzeve me filler rezultat KEIT 3

Buzët me acid hialuronik

Acidi hialuronik është i njohur për efektin e tij natyral dhe për sigurinë që ofron gjatë rimodelimit të buzëve. Buzët me acid hialuronik duken të plota dhe të hidratuara, duke ruajtur një pamje natyrale. Ky lloj fillerit ofron fleksibilitet të madh në formësimin dhe volumin e buzëve, duke i bërë ato të duken më rinore dhe tërheqëse. Trajtimi është minimalisht invaziv dhe efektet anësore janë të rralla dhe të përkohshme. Rezultatet zgjasin mesatarisht nga 6 deri në 12 muaj, pas së cilës mund të bëhet një injektim i ri për të ruajtur efektin.

 Acid hialuronik ne buze

Fillerët për molleza të ngritura

Për ngritjen e mollezave, përdoren fillerë specifikë. Këto injeksione ndihmojnë në dhënien e formës dhe volumit të duhur mollezave, duke i bërë ato të duken më të ngritura dhe të definuara. Fillerët mund të ndihmojnë gjithashtu në rikthimin e volumit të humbur për shkak të plakjes, duke ofruar një pamje më rinore dhe të freskët. Rezultatet janë të dukshme menjëherë pas procedurës dhe zgjasin nga 9 muaj deri në dy vjet, në varësi të llojit të fillerit të përdorur dhe metabolizmit individual të pacientit.

Llojet e fillerëve

Ekzistojnë disa lloje fillerësh, përfshirë ata me bazë kolagjen, acid hialuronik dhe kalcium hidroksilapatit. Fillerët me bazë kolagjen janë përdorur prej kohësh për përmirësimin e strukturës së lëkurës dhe volumin e saj. Fillerët me bazë acid hialuronik janë më të përdorurit, pasi ofrojnë rezultate natyrale dhe janë të sigurta për përdorim. Kalcium hidroksilapatit është një tjetër lloj filleri që përdoret për shtimin e volumit dhe stimulimin e prodhimit të kolagjenit në lëkurë. Zgjedhja e fillerit të duhur varet nga nevojat specifike të pacientit dhe rekomandimet e mjekut.

 Rimodelimi i buzeve me filler

Filleri dhe efektet anësore

Efektet anësore të fillerëve mund të ndryshojnë në varësi të llojit të përdorur dhe reaksionit individual të pacientit. Disa nga efektet anësore të fillerëve mund të jenë:

 • Skuqje dhe ënjtje. Në zonën e injektuar, mund të paraqiten skuqje dhe ënjtje të përkohshme.
 • Dhimbje ose ndjesi e lehtë shpimi gjilpëre. Disa pacientë mund të ndiejnë dhimbje të lehta ose ndjesi shpimi gjilpëre në zonën e trajtuar, e cila zakonisht kalon shpejt.
 • Kruarje ose ndjenja e njomësisë. Në disa raste, mund të ndjehen kruarje ose ndjenja e njomësisë në lëkurë.
 • Kuperoza (djegje e lehtë ose skuqje e lëkurës). Mund të ndodhë në disa raste dhe zakonisht kalon brenda disa ditëve.
 • Reaksione alergjike. Për pacientët me alergji të mundshme ndaj materialeve të përdorura në filler, mund të paraqiten reaksione si skuqje e rëndë, kruarje, ose edhe edhe urtikarie (pika te kuqe).

Pse nuk duhet aplikuar filler dhe botoks tek minorenët

Aplikimi i fillerëve dhe botoksit tek minorenët është një çështje delikate dhe shpesh e kontestuar. Këto trajtime estetike nuk rekomandohen për individët nën moshën 18 vjeç për disa arsye. Së pari, trupi dhe fytyra e një minoreni janë ende në fazën e zhvillimit, dhe ndërhyrjet kozmetike mund të ndërhyjnë në këtë proces natyral. Për më tepër, minorenët shpesh nuk kanë një kuptim të plotë të rreziqeve dhe përfitimeve të këtyre trajtimeve, gjë që mund të çojë në vendime të pa informuara. Rreziqet potenciale të efekteve anësore dhe komplikacioneve janë gjithashtu një faktor i rëndësishëm për t’u marrë parasysh. Etika mjekësore thekson rëndësinë e sigurimit të shëndetit dhe mirëqenies së pacientëve të rinj, dhe në shumicën e rasteve, nevojat estetike të tyre mund të trajtohen më mirë në moshë më të rritur kur trupi dhe mendja janë më të zhvilluara.

×