Vrapi sistematik

Rezultatet e para të vrapimit shihen pas katër javësh praktikë konstante. Rikuperimi i formës fizike mund të arrihet vetëm përmes vrapit. Njerëzit nuk vrapojnë për të shtuar oreksin, por për ta tretur atë. Ata që vrapojnë çdo ditë e dinë mirë se çdo të thotë kjo, por shumë shpejt do ta mësojnë edhe dembelët, të cilët sapo janë kthyer nga pushimet dhe për të rrëzuar kilet e tepërta që kanë shtuar gjatë atyre ditëve do t’u duhet të vrapojnë nëpër parqe apo rrugë . 10 minuta ecje në ditë janë bonus për të rënë nga pesha. Edhe pse dembelët nuk e preferojnë, vrapi është i bukur dhe i shëndetshëm, mjafton të dish ta bësh. Ndryshe nga të gjitha sportet e tjera, është më i lehti për t’u mësuar.

Kur duhet të vrapojmë?
Duke përjashtuar orët e drekës, çdo moment i ditës është i përshtatshëm për të bërë vrap. E rëndësishme është të vraponi. Vrapi i mëngjesit është më i këshillueshëm, sepse kemi më pak gjasa të thithim smog. Dalja në darkë ndihmon për të shkarkuar nervat e streset e akumuluara gjatë ditës në punë. Pra këshilla që japin ekspertët është të vraponi kur të keni kohë, edhe pse më i këshillueshëm është vrapi i mëngjesit. Mund të vraponi sapo të ngriheni nga shtrati pa larë dhëmbët dhe fytyrën. Dushi me oksigjen që herët në mëngjes të ndihmon të përballosh me kthjelltësi pjesën tjetër të ditës. Të vrapuarit me stomak bosh ndihmon organizmin t’i djegë më lehtë yndyrat. Vrapi duhet shëndërruar në një tendencë. Është e rëndësishme të mos lihet pas dore. Nuk duhet ta ekzagjeroni, por shtoni gradualisht minutat e vrapit. Duke u mësuar me këtë ritëm, të jeni të bindur se nuk do ta ndjeni lodhjen.

Ku duhet të vrapojmë?
E bukura e vrapit është se mund të bëhet kudo. Nuk nevojiten as fusha, as palestra dhe as pishina. Nëse do t’u duhet të zgjidhni, atëherë shmangni asfaltin dhe sidomos çimenton. Në fillim mund të jeni elastikë si një top buling, çdo hap është një goditje, e cila që nga këmbët spostohet te kaviljet, gjunjët dhe ijet. Një park ose një rrugë e gërmuar, janë ideale për të bërë vrap, por kini kujdes nga pengesat, sepse kur jeni të lodhur mund të ndodhë të pengoheni në ndonjë rrënjë dhe rrëzimi mund të ketë pasoja të rënda. Gjithashtu nuk duhet të tregoheni të ashpër me veten. Të vrapuarit në natyrë mes pemëve është më bukur sesa të sillesh rrotull një parkingu. Këmbët do të ndJejnë të njëjtën lodhje, por do të jeni më të lumtur.

Sa duhet të vrapojmë?
Në fillim nuk duhet të sforcoheni. Alternojeni vrapin me ecje të shpejtë dhe bëni një ditë pushim pas çdo daljeje për vrap. Nëse dëshironi të vini në provë veten, atëherë përpiquni të vraponi një minutë më shumë sesa të përshkoni të njëjtën rrugë me një minutë më pak. E rëndësishme është të mos e lini pas dore, sidomos nëse i keni vënë vetes qëllim të dobësoheni. Një njeri që vrapon dhe nuk kryen aktivitet tjetër, djeg një sasi të konsiderueshme yndyrash. Nëse dëshironi të ndiheni në formë të shkëlqyer dhe të ruani linjat trupore, atëherë mos ju ndani vrapit, por bëjeni pjesë të jetës tuaj të përditshme.