Zvogëlimi i gjoksit

Zvogëlimi i gjoksit: një procedurë e nevojshme për shumë femra

Zvogëlimi i gjoksit është një ndërhyrje kirurgjikale që synon të reduktojë madhësinë e gjirit. Ky proces përfshin heqjen e indeve, dhjamit dhe lëkurës së tepërt për të arritur një madhësi më të përshtatshme dhe për të lehtësuar shqetësimet fizike dhe estetike.

 Zvogelimi i gjoksit

Përse është i nevojshëm zvogëlimi i gjoksit?

Zvogëlimi i gjoksit apo reduktimi i gjoksit është një procedurë e rëndësishme për gratë që përjetojnë dhimbje të shpinës, qafës dhe shpatullave për shkak të volumit të madh të gjoksit. Gjoksi i madh mund të shkaktojë irritim të lëkurës dhe vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të përditshme.

Si kryhet proçedura?

Në ditën e operacionit, pacienti vihet nën anestezi të përgjithshme për të siguruar që të mos ndiejë dhimbje dhe të jetë i pavetëdijshëm gjatë procedurës. Kirurgu bën prerje në gjoks në mënyrë strategjike, shpesh duke përdorur teknika që minimizojnë shenjat e prerjes. Prerjet tipike përfshijnë  prerje rreth areolës, prerje vertikale nga areola deri te palosja nën gjoks dhe ndonjëherë prerje horizontale përgjatë palosjes së gjoksit.

Pasi të bëhen prerjet, kirurgu heq një pjesë të indeve të gjoksit, dhjamit dhe lëkurës së tepërt për të zvogëluar madhësinë e gjoksit. Kirurgu gjithashtu modelon dhe riformon indet e mbetura për të siguruar një formë më të vogël dhe më të ngritur të gjoksit. Nëse është e nevojshme, pozicioni i areolës dhe thithkës rregullohet për t’u përshtatur me formën e re.

Pas heqjes së indeve të tepërta dhe riformimit të gjoksit, prerjet mbyllen me qepje të veçanta për të minimizuar shenjat. Disa kirurgë përdorin qepje të brendshme që shpërbëhen me kalimin e kohës, ndërsa të tjerë përdorin qepje të jashtme me penj që duhet të hiqen disa ditë pas operacionit.

 zvogëlimi i jgoksit ne KEIT vizite me kirurgun

Rreziqet e Procedurës

Zvogëlimi i gjoksit është një operacion i cili, si çdo procedurë kirurgjikale, vjen me disa rreziqe të mundshme. Rreziqet që mund të lidhen me zvogëlimin e gjoksit përfshijnë:

 • Reaksione të përgjithshme të anestezisë. Nëse përdoret anestezi e përgjithshme, ekziston një rrezik i vogël për reaksione të anestezisë si marrje fryme të vështirë, reaksione alergjike, ose komplikime të tjera të lidhura me sistemin kardiovaskular.
 • Infeksionet. Pas çdo operacioni, ka një rrezik të vogël për infeksione në zonën e operuar. Kjo mund të kërkojë trajtim me antibiotikë ose ndërhyrje të tjera për të parandaluar përhapjen e infeksionit.
 • Hematoma. Ndonjëherë, pas operacionit, mund të ndodhin hemorragji ose formimi i hematomeve (mbledhje e gjakut nën lëkurë). Këto mund të kërkojnë ndërhyrje për drenim ose trajtim të shtuar.
 • Probleme të shërimit të plagëve. Edhe pse kirurgët përdorin qepje të specializuara për të mbyllur prerjet, ka një rrezik të vogël për probleme të shërimit të plagëve si hapësira të mëdha të hollësive ose formimi i keloidëve.
 • Ndryshime në ndjeshmëri të gjoksit. Pas operacionit, disa pacientë mund të përjetojnë ndryshime të ndjeshmërisë në gjoks, si ngushtim i ndjeshmërisë së lëkurës ose ndjesi të tjera të ndryshme.
 • Ndryshime të formës së gjoksit. Në disa raste, mund të ndodhin ndryshime në formën e gjoksit pas operacionit, si asimetri ose forma e padëshiruar.
 • Probleme të mundshme estetike. Edhe pse qëllimi i operacionit është për të përmirësuar pamjen estetike të gjoksit, disa pacientë mund të mos jenë të kënaqur plotësisht me rezultatin final dhe mund të kërkojnë rishqyrtim ose ndihmë shtesë.
 • Rreziqe të lidhura me drenat dhe fashat. Përdorimi i drenave kirurgjikale dhe fashave për mbështetje mund të shoqërohet me komplikacione të tilla si irritim i lëkurës, infeksione të mundshme, ose ndjeshmëri të shtuar.

Koha e rikuperimit tek zvogëlimi i gjoksit

Koha e rikuperimit pas zvogëlimit të gjoksit mund të ndryshojë nga personi në person. Në përgjithësi, pacientët mund të kthehen në aktivitetet e lehta pas disa javësh. Megjithatë, mund të duhen disa muaj për t’u rikuperuar plotësisht dhe për të parë rezultatet përfundimtare.

 Zvogelimi i gjoksit ne KEIT nderhyrja

Këshilla për Periudhën Pas Ndërhyrjes

Pas zvogëlimit të gjoksit, është e rëndësishme të ndiqni këshillat dhe udhëzimet e kirurgut tuaj për të siguruar një shërim të suksesshëm dhe për të parandaluar komplikacione të mundshme. Këtu janë disa këshilla të zakonshme pas operacionit të zvogëlimit të gjoksit:

 • Mbajtja e fashave. Mund të rekomandohet mbajtja e fashave për mbështetje të gjoksit pas operacionit. Sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e kirurgut kur të hiqni penjtë.
 • Përdorimi i ilaçeve. Për të kontrolluar dhimbjen dhe për të reduktuar inflamacionin, mund t’ju jepen ilaçe nga kirurgu. Sigurohuni që t’i merrni ato sipas udhëzimeve të dhëna.
 • Mbrojtja nga infeksionet. Ruani zonën e operuar të pastër dhe të thatë për të parandaluar infeksionet. Mund t’ju rekomandohet të mbani një higjienë të rregullt dhe të mos prekni plagën.
 • Monitorimi i shenjave të ndryshme. Monitoroni komplikacionet e operacionit si: ënjtje e papritur, skuqje, ose sekrecione të pazakonta. Nëse vëreni diçka të çuditshme, njoftoni menjëherë stafin mjekësor.
 • Kufizimi i aktiviteteve fizike. Në fillim, mund t’ju rekomandohet të kufizoni aktivitetin fizik dhe të shmangni aktivitetet intensive për një periudhë të caktuar. Kjo ndihmon në shërimin e mirë dhe parandalimin e komplikacioneve.
 • Kontrolli i rregullt pas operacionit.  Këto vizita janë të rëndësishme për të vlerësuar shërimin tuaj dhe për të adresuar çdo shqetësim që mund të lindë.
 • Mjekimi i drenazhit dhe fashave. Nëse ju është vendosur dreni kirurgjikal ose fasha, sigurohuni që t’i mbani ato të pastërtuar dhe të mbani një monitorim të rregullt për të parandaluar infeksionet dhe për të siguruar që të gjitha pjesët janë funksionale.
 • Mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm. Përfshini në dietë ushqime të shëndetshme dhe aktivitet fizik të moderuar për të përmirësuar shërimin dhe për të përmirësuar përgjithësisht shëndetin tuaj.
 • Raportimi i ndryshimeve në ndjeshmëri ose formë. Nëse vini re ndryshime të ndjeshmërisë së gjoksit ose ndonjë ndryshim të papritur në formën e gjoksit, informoni kirurgun tuaj për ta adresuar në kohë.

 Reduktimi i gjoksit

Rezultati pas zvogëlimit të gjoksit

Pas reduktimit të gjoksit, shumë gra ndjejnë një përmirësim të ndjeshëm në cilësinë e jetës së tyre. Ato mund të kryejnë aktivitetet e përditshme me më shumë lehtësi. Rezultatet e zvogëlimit të gjoksit janë zakonisht afatgjata. Megjithatë, ndryshimet në peshë dhe shtatzënia mund të ndikojnë në formën dhe madhësinë e gjoksit tuaj. Është e rëndësishme të mbani një stil jetese të shëndetshëm për të ruajtur rezultatet e operacionit.

 Rezultat zvogelimi i gjoksit KEIT profil 1 Rezultat zvogelimi i gjoksit perballe Rezultat zvogelimi i gjoksit profil 2

Çfarë duhet të dini për zvogëlimin e gjoksit, pyetjet më të shpeshta

 

1. A është zvogëlimi i gjoksit një procedurë e sigurt? Po, është e sigurt kur kryhet nga një kirurg i kualifikuar dhe me përvojë.

2. Sa kohë duhet për t’u rikuperuar plotësisht? Koha e rikuperimit mund të variojë, por zakonisht duhen disa muaj për të shëruar plotësisht.

3. A do të ketë shenja pas operacionit? Po, por ato zakonisht bëhen më pak të dukshme me kalimin e kohës.

4. A mund të ndikohet ndjeshmëria e gjoksit? Ka një mundësi të vogël që ndjeshmëria të ndryshojë pas operacionit.

5. A mund të zvogëloj gjoksin nëse planifikoj të kem fëmijë në të ardhmen? Po, por është mirë të diskutoni me mjekun tuaj pasi shtatzënia mund të ndikojë në rezultatet e operacionit.

 Gjoks per tu reduktuar

×