Shëndeti Mendor: Një Shqyrtim i Dr. Skerdi

Në puntatën e radhës të emisionit “Shije Shtëpie”, ndër të ftuarit ishte edhe Dr. Skerdilajd Faria, CEO i KEIT. Tema e kësaj here ishte shëndeti mendor tek meshkujt. Çfarë e shkakton dhe si mund të parandalohet. I pyetur për rritjen e rasteve të meshkujve me probleme të shëndetit mendor, Dr. Faria ndau opinionet dhe përvojat e tij personale.

Evolucioni i jetës së përditshme

Dr. Faria nisi bisedën me një reflektim mbi kohën në të cilën jetojmë. Ai shpjegoi se në një epokë të informacioneve të shpejta dhe jetës së ngarkuar, njerëzit janë më të prekur nga ankthi dhe depresioni sesa më parë. Ndërsa teknologjia dhe rrjetet sociale kanë sjellë përfitime të shumta, ato gjithashtu kanë kontribuar në rritjen e niveleve të stresit dhe problemeve tek shëndeti mendor.

Ai përshkroi dhe ndryshimet në perceptimin e stresit midis gjinive. Sipas tij, gratë kanë një tendencë më të madhe për të kërkuar ndihmë  dhe për të folur mbi ndjenjat e tyre. Ato përdorin terapi të ndryshme si shopping, trajtimet estetike apo kujdesi për veten. Ndërkohë, meshkujt shpesh zgjedhin rrugë të tjera për të përballuar shqetësimet, duke përfshirë përdorimin e substancave narkotike ose alkoolit. Kjo sjellje reflekton një kulturë të gjatë të heshtjes dhe stigmatizimit rreth shëndetit mendor. Ai theksoi se, në këtë kontekst, meshkujt shpesh përballen me sfidat emocionale në heshtje. Kjo tendencë reflekton nevojën për një ndërgjegjësim të përgjithshëm për të promovuar hapësirat e sigurta dhe dialogun hapur.

 Dr. faria ne Shije shtepie

Përgjegjësitë e sipërmarrësit dhe shëndeti mendor

Si një sipërmarrës i suksesshëm, Dr. Faria ndau përvojën e tij personale. Ai diskutoi për përgjegjësinë e madhe që ndjen një sipërmarrës për stafin dhe biznesin e tij. Përmendi rastet tragjike të sipërmarrësve që kanë vrarë veten gjatë periudhave të vështira financiare gjatë pandemisë. Ai theksoi se përgjegjësia e tyre nuk është vetëm për veten dhe familjen, por edhe për të gjithë punonjësit e tyre. Ky aspekt shton një peshë të madhe mbi supet e liderëve të biznesit, të cilët shpesh ndihen të vetëm në përballjen me këto sfida.
Në periudha krizash, si pandemia e COVID-19, sipërmarrësit janë përballur me presione të jashtëzakonshme financiare dhe operacionale. Dr. Faria theksoi se këto presione mund të ndikojnë thellësisht në shëndetin mendor të sipërmarrësve, duke çuar në stres të lartë, ankth dhe në disa raste ekstreme, mendime vetëvrasëse. Ai theksoi rëndësinë e mbështetjes për këta individë, duke sugjeruar që ata të kenë akses në burime për ndihmë dhe këshillim.

Roli i optimizmit në lidership sipas Dr. Skerdit

Në fund, Dr. Faria shprehu një bindje të fortë: një lider duhet të jetë optimist. Ai theksoi rëndësinë e transmetimit të një qëndrimi pozitiv ndaj sfidave për të shmangur përkeqësimin e situatës. Optimizmi, sipas tij, është një cilësi esenciale për liderët, pasi ndihmon në mbajtjen e moralit të lartë dhe në motivimin e ekipit, edhe në kohë të vështira.
Një lider optimist krijon një mjedis ku sfidat shihen si mundësi për rritje dhe zhvillim. Dr. Skerdilajd Faria sugjeroi se optimizmi nuk është vetëm një qëndrim. Ai është një strategji e fuqishme për të menaxhuar stresin dhe për të udhëhequr me sukses.

 Dr. Skerdilajd Faria shije shtepie

Nevoja për ndryshim dhe përkrahje

Fjala e Dr. Skerdi Faria sjell në vëmendje rëndësinë që ka shëndeti mendor tek meshkujt dhe sfidat që përballen ata sot. Ndryshimet në shoqëri dhe presionet e rritura kanë një ndikim të madh në mirëqenien mendore. Ai theksoi nevojën për mbështetje të vazhdueshme për individët në përballjen me këto sfida. Optimizmi dhe qasja pozitive janë çelësa për përballimin e këtyre vështirësive. Shoqëria duhet të promovojë hapjen dhe ndihmën për shëndetin mendor. Vetëm kështu mund të krijojmë një mjedis më të shëndetshëm dhe më të fortë për të gjithë.