Çfarë është PRP?

 

Plazma e Pasur me Trombocite (PRP) është një teknikë terapeutike e cila përdor trombocitet për të përmirësuar shërimin e lëkurës dhe për të rritur densitetin e flokëve. Ky trajtim estetik ka fituar një popullaritet të madh në fushën e kirurgjisë estetike për shkak të aftësisë së tij për të stimuluar rregullimin e qelizave dhe shërimin në mënyrë natyrale.

Hapat e trajtimit me PRP 

Trajtimi me PRP (Platelet-Rich Plasma) është një procedurë mjekësore që shfrytëzon plazmën e pasur me trombocite nga vetë gjaku i pacientit për të përmirësuar procesin e shërimit të indeve. Ky trajtim gjen aplikim të gjerë në ortopedi, dermatologji dhe estetikë, duke ndihmuar në rigjenerimin e lëkurës dhe flokëve. Më poshtë janë hapat e detajuar për krijimin e trajtimit me PRP:

 1. Marrja e gjakut:
  • Një sasi e vogël gjaku merret nga krahu i pacientit, zakonisht rreth 20-30 ml, në varësi të nevojave të trajtimit.
 2. Centrifugimi:
  • Gjakut i marrë i nënshtrohet një procesi centrifugimi. Ky proces zgjat rreth 10-15 minuta dhe ndan përbërësit e gjakut në shtresa të ndryshme bazuar në dendësinë e tyre.
  • Pas centrifugimit, gjaku ndahet në tre shtresa kryesore:
   • Plazmë e pasur me trombocite (PRP) në shtresën e sipërme.
   • Plazmë e varfër me trombocite (PPP) në mes.
   • Eritrocitet dhe qelizat e tjera të kuqe të gjakut në fund.
 3. Izolimi i PRP-së:
  • Pjesa e sipërme e përbërë nga plazma e pasur me trombocite (PRP) merret dhe përgatitet për përdorim.
 4. Përgatitja për injeksion:
  • PRP-ja mund të përgatitet me ose pa aktivizues shtesë siç është kloruri i kalciumit ose trombina për të stimuluar lirimin e faktorëve të rritjes nga trombocitet.
 5. Injeksioni:
  • PRP-ja e përgatitur injektohet në zonën e trajtuar. Kjo mund të jetë në nyje për trajtimin e dëmtimeve ortopedike, në skalp për rritjen e flokëve, ose në lëkurë për rigjenerim të lëkurës dhe reduktim të rrudhave.

 Prp procedura

Përdorimi i PRP 

Plazma e pasur me trombocite (PRP) është përdorur në shumë fusha mjekësore për shkak të aftësive të saj të përshpejtimit të shërimin dhe rritjes së qelizave. Disa nga aplikimet e PRP përfshijnë:

 • Trajtimi i rënies së flokëve. PRP aplikohet në lëkurën e kokës për të rritur densitetin e flokëve dhe për të parandaluar rrënimin e tyre.
 • Mjekësia estetike. Përdoret për të mbajtur lëkurën e fytyrës të freskët dhe të rinovuar, duke përmirësuar teksturën dhe ngjyrën e saj.
 • Trajtimi i plagëve. PRP ka aplikime në mjekësinë e plagëve për të shpejtuar shërimin dhe për të zvogëluar rrezikun e infeksioneve.
 • Kirurgjia ortopedike. Përdoret për të shpejtuar rikuperimin pas operacioneve ortopedike, duke ndihmuar në rregullimin e dëmeve të indeve dhe të kockave.
 • Trajtimi i lëndimeve sportive. Aplikohet në sportistë për të rikthyer sa më shpejtë aftësitë e tyre fizike pas lëndimeve.
 • Dermatologjia. Përdoret për trajtimin e akneve, rrudhave dhe për të përmirësuar strukturën e lëkurës në pjesët e ndryshme të trupit.

 Altin Sulku prp KEIT

Rezultatet dhe avantazhet e trajtimit me PRP

 • Stimulon shërimin. PRP përmban faktorët e rritjes që stimulojnë rikthimin e indeve.
 • Minimizon rrezikun e alergjive. Për shkak se materialet përdorin gjakun e pacientit vetë, rreziku i reaksioneve alergjike është i ulët.
 • Përdorim i sigurtë. Procedura është relativisht e sigurtë, duke përdorur një burim natyral për të stimuluar shërimin.
 • Përdorim në shumë fusha. Përveç mjekësisë sportive, ky trajtim përdoret edhe në ortopedi, dermatologji, dhe mjekësi estetike për trajtimin e shumë llojeve të dëmtimit të indeve.
 • Stimulon rritjen e flokëve. PRP mund të ndihmojë në stimulimin e rritjes së flokëve të transplantuar dhe mund të ndihmojë në mbajtjen e tyre afër.
 • Përmirëson shërimin. Ndonëse nuk ndihmon direkt në rritjen e flokëve, PRP mund të përmirësojë shërimin dhe rikuperimin pas transplantit të flokëve.
 • Pakëson dëmtimin dhe inflamacionin. Ky trajtim mund të zvogëlojë dëmtimin dhe inflamacionin rreth zonës së transplantit të flokëve, duke e bërë atë një proces më të lehtë dhe më të shpejtë për të rikthyer flokët.
 • Mbështetje për follikujt e mbetur. Për folikujt e mbetur, PRP mund të ofrojë një mjedis më të mirë për të rritur dhe për të rritur shëndetin e tyre.
 • Minimalizon humbjet e flokëve. Duke përmirësuar shërimin dhe mbajtjen e flokëve të transplantuar, PRP mund të ndihmojë në minimalizimin e humbjes së mundshme të flokëve.

 PRP trajtimi

Prp për fytyrën

Trajtimi me plazmën e pasur me trombocite (PRP) për fytyrën është një procedurë estetike e cila redukton rrudhat fine, përmirëson teksturën e lëkurës dhe të forcon kolagjenin. Lëkura bëhet më e freskët dhe më e shëndetshme. PRP gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e akneve dhe shenjave të tyre. PRP-ja rrit qarkullimin e gjakut dhe furnizimin me oksigjen të qelizave të lëkurës. Trajtimi me PRP është zgjedhja ideale për ata që kërkojnë një metodë të natyrshme dhe efektive për të përmirësuar pamjen e lëkurës së fytyrës.

Plazma e Pasur me trombocite dhe multivitaminat

PRP stimulon rritjen dhe rikuperimin e indeve të dëmtuara. Kombinimi i kësaj metode me multivitamina ofron avantazh. Vitaminat dhe mineralet e pranishme në multivitamina kontribuojnë në rritjen e përfitimeve të trajtimit me PRP. Përdorimi i multivitaminave të pasur me antioksidantë dhe nutrientë esenciale ndihmon në rikthimin e lëkurës së shëndetshme dhe të shkëlqyeshme. Kombinimi i këtyre dy trajtimeve konsiderohet si një kombinim perfekt për këdo që dëshiron ti riktheje gjallërinë lëkurës.

 Trajtimi me plazmen e pasur me trombocite

Cilat grupmosha mund të përdorin trajtimin me PRP?

PRP-ja për flokët dhe fytyrën mund të kryhet nga individë të të gjitha grupmoshave, përfshirë edhe minorenët. Përdorimi i gjakut të vetë pacientëve e bën këtë proçedurë të sigurtë për këdo. Pasqyrimi i kësaj metode në trajtimin e problemeve të lëkurës, si rrudhat fine, aknet dhe shenjat e tyre, bën që PRP të jetë një zgjedhje e favorshme për individët me të gjitha llojet e lëkurës, përfshirë edhe ato me ngjyrë të errët.

Plazma e pasur me trombocite, rreziqet

Trajtimi me plazmën e pasur me trombocite është përgjithësisht i sigurt, por mund të ketë disa rreziqe të mundshme që duhet të merren parasysh, përfshirë:

 • Reaksione alergjike. Në disa raste të rralla, pacientët mund të përballen me reaksione alergjike ndaj materialeve të përdorura për trajtimin.
 • Infeksionet. Edhe pse procedura përdor gjakun e pacientit, ekziston gjithmonë rreziku i infeksioneve në vendin e injektimit nëse procedurat e sterilizimit dhe aplikimit nuk janë të realizuara në mënyrë të saktë.
 • Dhimbje dhe skuqje. Pas trajtimit, mund të ndjehen disa dhimbje të lehta dhe skuqje në vendin e injektimit, por këto zakonisht bien vetë.
 • Mosfunksionim i procesit të përmirësimit. Në disa raste, rezultatet e trajtimit me  mund të mos jenë aq të dukshme sa pritej ose të mos ndodhin fare për disa individë.
 PRP
×